En vinterlignende tirsdag aften i marts mødtes Mikro-legerne på Café Mocca, hvor dagens emne var betydningen af netværk.

Vi havde inviteret Lars Michaelsen, som for godt 8 år siden var med til at danne netværket talknuserne.net. Et netværk målrettet en helt specifik branche, nemlig økonomi. Rimelig hurtigt blev de en god håndfuld medlemmer, som mødtes fast en gang om måneden. I starten var det meget kaffe, kage og hyggesnak, hvilket de alligevel blev enige om, ikke var meningen med netværket. Derfor satte de sig ned og gjorde helt klart hvad formålet var med netværket, og det endte med at netværket i dag er en forening med vedtægter, kurser og bødekasse.

Allerede da Lars startede netværket gjorde han sig bekymringer om hvorvidt det ville blive et sted hvor man ”stjal kunder” fra hinanden, når nu branchen er så specifik. Bekymringen blev til virkelighed, et enkelt medlem begyndte at ringe rundt til netværkets kunder og tilbyde samme service, bare til billigere penge. Tillidsbruddet var stort og vedkommende blev omgående ekskluderet fra netværket. Oplevelsen gjorde et stort indtryk på resten af netværket, men de formåede at vende det til noget positivt. I stedet for at ”snuppe kunder” fra hinanden, kunne man jo ligeså godt dele. Betydningen af netværket blev pludselig stor, for man begyndte at sende kunder videre til hinanden, hvis man ikke selv havde tid til opgaven, eller blot mente at en anden havde de rette kompetencer til den specifikke opgave.

I dag består talknuserne af 25 medlemmer, men de vil gerne have flere med, fortalte Lars. Han afsluttede også sit oplæg med at fortælle om 5 tip til god netværking:

1: Gå til de andre med et åbent spørgsmål. I stedet for at fortælle om dig selv, så spørg den anden, ”hvad er din største udfordring lige nu?”, ”er der noget jeg kan hjælpe dig med?”.

2: Ærlighed fremfor alt. Tænk på hvordan de gør i USA, der er de ikke bange for at tale om deres succes. Italesæt din egen succes, men lyv aldrig – det bliver gennemskuet.

3: Vis interesse for den du netværker med, lyt og stil spørgsmål.

4: Netværk med forskellige personer i forskellige stillinger og brancher, det hjælper dig med at udvikle dig.

5: Netværk mellem møderne og forbered dig på næste møde.

Da Lars havde afsluttet sit oplæg, samt besvaret spørgsmål, var det tid til aftenens anden oplægsholder; Louise Lindhagen.

Louise har for nyligt startet egen virksomhed, skarptsprog.dk. Derudover har hun været spidskandidat som lokalpolitiker og det er på trods af, at hun faktisk er introvert og meget genert. Derfor var Louises oplæg om ”betydningen af netværk”, præget af hvordan man griber det her med at netværke an, når nu man er lidt genert.
 Louise startede som ”fluen på væggen” i den allerbedste skuespillerstil, hvor hun kort fortalte hvordan hun observerede sig selv og hendes udfordringer som den generte pige. Herefter hørte vi historien om hvordan hun blev tilbudt at blive spidskandidat for et lokalpolitisk parti. Louise troede hun var til et kundemøde, hun havde nemlig publiceret på LinkedIn, at hun var blevet selvstændig, og det var faktisk gennem det opslag at hun blev kontaktet.

Efterfølgende fik vi indblik i hvordan Louise griber netværking an. Det er vigtigt for hende at forberede sig, faktisk er forberedelse alfa omega for hende, for at hun kan netværke strategisk. Det gør hun bl.a. ved at se på en deltagerliste, læse lidt op på dem som deltager, samt forberede hvem der er vigtig for hende at netværke med. Samtidig sætter hun et mål for netværksmødet, f.eks. ”i aften tager jeg radiochefen i hånden”, med henblik på at kunne være deltager i et radioprogram – og det lykkedes hende. Ydermere vægter Louise at pleje sit netværk på flere måder, både face to face, men også gennem de sociale medier. Når hun selv er på de sociale medier, differentierer hun også hvorvidt hendes opslag er ”se mig”, ”hør mit budskab” eller ”hvordan kan vi skabe værdi for hinanden”. Gensidighed er, ifølge Louise, en vigtig faktor for at få et betydningsfuldt netværk.

Efter de to indlæg var det tid til at netværke og det blev der gjort, med fornyet energi og højt humør.